𝗗𝗲 𝗹𝗮 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿 𝗹𝗮 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘀𝗰𝗲𝘁 𝘀̗𝗶 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁.
Sfântul Serarfim de Virița a primit de la Dumnezeu darurile înainte-vederii și vindecării și mulți oameni au venit la el cerându-i ajutorul și sfatul. Datorită vieții sale exemplare, în care a demonstrat că poți trăi creștinește și în lume, și în monahism, dar și pentru faptul că și-a folosit averea sa imensă pentru fapte de milostenie, mulți îl consideră ocrotitorul oamenilor de afaceri, al creștinilor care se confruntă cu provocările vieții economice, precum și a celor aflați în suferință. A fost canonizat în anul 2000.
Sfântul Serafim de Virița este o figură remarcabilă a monahismului ortodox contemporan, dedicându-și viața credinței și ascetismului. Născut ca Vasilii Nikolaevich Mouraviov, și-a asumat responsabilitatea familiei de la o vârstă fragedă, dezvoltând o afacere prosperă în comerțul cu blănuri. Deși avea succes material, inima sa tânjea spre viața monahală. Sfaturile unui stareț l-au îndrumat să-și întemeieze mai întâi o familie creștină, ceea ce a făcut, împreună cu soția sa, Olga.
În contextul persecuțiilor asupra Bisericii Ortodoxe Ruse, cei doi au ales să renunțe la toată averea lor și să intre în monahism. Vasilii a devenit monahul Varnava, iar ulterior, primind schima mare, a luat numele de Serafim. A slujit în Lavra Alexander Nevsky, devenind un duhovnic căutat. Din cauza sănătății fragile, s-a retras în Virița, unde, deși bolnav, a continuat să se roage și să îndrume sufletește mii de oameni. Toată lumea voia să-l cunoască pe acest om neprihănit al lui Dumnezeu, să fie cu el și să ia binecuvântarea sa sfântă.
„𝙎𝙚 𝙞̂𝙣𝙩𝙖̂𝙢𝙥𝙡𝙖 𝙨𝙖̆ 𝙞𝙣𝙩𝙧𝙖̆𝙢 𝙡𝙖 𝙚𝙡 𝙣𝙤𝙖𝙥𝙩𝙚𝙖 𝙨𝙖̆ 𝙞̂𝙣𝙩𝙧𝙚𝙗𝙖̆𝙢 𝙙𝙖𝙘𝙖̆ 𝙖𝙧𝙚 𝙣𝙚𝙫𝙤𝙞𝙚 𝙙𝙚 𝙖𝙟𝙪𝙩𝙤𝙧 𝙨̧𝙞 𝙖𝙩𝙪𝙣𝙘𝙞 𝙞̂𝙡 𝙫𝙚𝙙𝙚𝙖𝙢 𝙘𝙪 𝙛𝙖𝙩̗𝙖 𝙨𝙘𝙖̆𝙡𝙙𝙖𝙩𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙡𝙖𝙘𝙧𝙞𝙢𝙞 𝙨̧𝙞 𝙢𝙖̂𝙞𝙣𝙞𝙡𝙚 𝙞̂𝙣𝙩𝙞𝙣𝙨𝙚 𝙘𝙖̆𝙩𝙧𝙚 𝘾𝙚𝙧. 𝙄̂𝙣 𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙢𝙤𝙢𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙣𝙪 𝙤𝙗𝙨𝙚𝙧𝙫𝙖 𝙘𝙚𝙡𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙟𝙪𝙧, 𝙧𝙪𝙜𝙖̂𝙣𝙙𝙪-𝙨𝙚 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙩𝙤𝙖𝙩𝙚 𝙨𝙪𝙛𝙡𝙚𝙩𝙚𝙡𝙚 𝙞̂𝙣𝙙𝙪𝙧𝙚𝙧𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙞̂𝙞 𝙘𝙚𝙧𝙚𝙖𝙪 𝙖𝙟𝙪𝙩𝙤𝙧𝙪𝙡”, mărturiseau apropiații săi.
𝗔 𝘁𝗿𝗲𝗰𝘂𝘁 𝗹𝗮 𝗗𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗶̂𝗻 𝗹𝗮 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟭 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 𝟭𝟵𝟰𝟵, 𝗱𝘂𝗽𝗮̆ 𝗰𝗲 𝗠𝗮𝗶𝗰𝗮 𝗗𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶 𝘀-𝗮 𝗮𝗿𝗮̆𝘁𝗮𝘁 𝘀̗𝗶 𝗶-𝗮 𝗰𝗲𝗿𝘂𝘁 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗲 𝗶̂𝗺𝗽𝗮̆𝗿𝘁𝗮̆𝘀̗𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆ 𝘇𝗶𝗹𝗻𝗶𝗰. La înmormântarea sa au avut loc minuni, iar mormântul său a devenit loc de pelerinaj. Pentru darurile cu care a fost înzestrat și influența pe care a avut-o asupra oamenilor care l-au căutat, Sfântul Serafim de Virița poate fi pus printre cei mai mari Sfinți Făcători de Minuni.
