Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina”, este situată în partea de Sud a Municipiului Cluj-Napoca, înfiinţată în anul 2008, din încredinţarea Î.P.S. Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului Feleacului şi Clujului. Pentru organizarea Parohiei şi asigurarea asistenţei religioase a fost numit Pr. Prof. Dumitru Bărbos, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, prin decizia chiarhală cu Nr. 462 din 22 decembrie 2008, iar din data de 1 februarie 2009, numit paroh.
În ianuarie 2009, prin adresa cu nr. 134 din acelaşi an Î.P.S. a acordat Binecuvântarea ridicării unui altar de slujire. Pe toată durata de la numire până la ridicarea Bisericii, prin bunăvoinţa părintelui Nicolae Buda, slujbele religioase au fost săvârşite în Biserica Parohiei „Naşterea Domnului”, din piaţa Hermes.
O mare problemă care s-a pus încă de la început a fost cea legată de lipsa unui teren pentru amplasarea bisericii, în zonă terenul fiind foarte scump. Ajutorul a venit din partea fam. Popescu Dan şi Corina, care deţin o proprietate în perimetrul Parohiei. Prin bunăvoinţa dânşilor ni s-au pus la dispoziţie, provizoriu, 600 mp. pentru construcţia lăcaşului.
S-au urmat toate procedurile, respectiv, proiect, autorizaţie de construcţie, avize de la diferite instituţii ale statului etc. demersuri care au mers foarte anevoioase, deoarece necesitau timp şi bani. Ne-am lovit de tot felul de probleme cum ar fi: în PUZ-ul zonei nu era trecută Biseri ca; cu toate că terenul este intravilanşi erau construcţii în jur, terenul mai trebuia scos din circuitul agricol şi altele. Cele mai grele obstacole le-am întâlnit la Primărie, am depus de trei ori documentaţia şi de fiecare dată ni se cerea altceva, simţeam uneori că totul se opreşte în faţa unui zid peste care este foarte greu să treci. Am întâlnit oameni, sau mai bine zis Dumnezeu ni i-a scos în cale, cu multă dăruire, care au înţeles că nu este vorba despre o construcţie ca oricare alta, ci este vorba de o Biserică, încercând să găsească soluţii pentru toate obstacolele birocratice, ceea ce până la urmă s-a reuşit.
În timpul cât au durat aprobările am căutat echipa de meşteri care să ridice Biserica. Am hotărât să facem o Biserică din lemn, considerând că se ridică mai uşor, mai repede şi presupune costuri mai mici, motiv pentru care am mers în Maramureş să-i căutăm. Prin cunoştinţe am găsit la Vişeul de Sus o echipă care urma să ne ridice Sfântul locaş, precum şi materialul lemnos necesar construcţiei. În stadiul promisiunilor totul a fost bine, dar în momentul când a trebuit să devină realitate lucrurile au luat o altă direcţie. Astfel promisiunile privind donaţia materialului lemnos nu au mai putut fi onorate şi mi-am dat şi de data aceasta seama cât suntem de schimbători noi oamenii.
Eram destul de frământat, aprobările încă nu le aveam, treceam destul de des pe lângă teren, nimic schimbat, încercam să-mi imaginez Biserica, nu reuşeam, eram destul de trist din ambele puncte de vedere. În acest timp mă întâlnesc cu un bun prieten din Parohie, Florin Gheţe, şi din vorbă-n vorbă îmi spune că un unchi al său lucrează la o firmă din Baia-Mare, care execută biserici din lemn şi cabane. Am luat de la el câteva repere, după care i-am căutat pe internet, unde aveau câteva modele de Biserici executate de ei, frumoase, în stilul maramureşean autentic. În sfârşit am găsit biserica pe care mi-o doream, imaginaţia s-a trezit parcă dintr-o lungă perioadă de adormire, şi simţeam că am ajuns unde trebuie.
În următoarea perioadă împreună cu domnul Dan Popescu am mers la Baia-Mare, la sediul firmei Rustic, şi întâmplarea fericită face să aflăm că aveau o biserică în atelier, deoarece comunitatea care o comandaseră nu aveau banii să o achite. De fapt Biserica a fost făcută pentru noi, încă o dată am simţit ajutorul sfântului nostru Mina.
Mare a fost bucuria când în 28.10. 2009 am obţinut Autorizaţia de Construcţie cu Nr. 1526. După multe aşteptări, descurajări, dar niciodată deznădejde, am simţit din nou cât de minunată este lucrarea Lui Dumnezeu. În data de 09.10.2009 a fost luată prima cupă de pământ din locul unde într-un timp foarte scurt se va ridica Biserica.
Echipa de meşteri şi-a dovedit măiestria şi îndrumaţi de domnul ing. Chiş Ioan au reuşit într-un timp record să ridice Biserica, în perioada 22 oct. -11. nov. În seara zilei de 11. noiembrie 2009 P.S. Vasile, înconjuraţi de preoţi şi credincioşi, a binecuvântat micul locaş.
Micuţă, dar bine proporţionată, am numit-o „mica bijuterie”, iar într-o zi o familie distinsă de pe meleaguri ardelene, stabilită la Bucureşti, a definit-o cum nu se poate mai frumos spunându-mi: “Părinte, Biserica seamănă cu un mic Chivot”.
Etapele şantierului, momentele mai importante şi activităţile ce au urmat în cei trei ani de activitate pastoral-misionară le vom cuprinde în materialul de faţă, pe care-l dorim un mijloc de informare pentru vremuri moderne şi din păcate tot mai secularizate. Evident că din perspectivă misionară nu putem spune că a fost trasă ultima brazdă, că s-a terminat pregătirea terenului pentru semănat şi mai târziu pentru recoltă, dorim să dinamizăm şi mai mult parohienii noştri să ni se alăture pe această cale a slujirii Lui Dumnezeu şi a aproapelui.