Fiecare paraclis, capelă sau biserică, are unul sau mai mulți ocrotitori în cinstea cărora acestea s-au edificat, însă există și lăcașuri, care au ca ocrotire şi zi de cinstire unele praznice împărăteşti. Astfel, hramul unei parohii reprezintă ziua de sărbătoare a sfântului sau a evenimentului religios căruia biserica îi este închinată, iar această zi se celebrează anual, cu solemnitate și bucurie, fiind un eveniment important din viața comunității bisericești. Cu această ocazie, credincioșii se adună și participă activ la slujbe speciale, rugăciuni și alte activități religioase și culturale.
Parohia noastră îl are ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Mina, iar hramul se prăznuiește în ziua de 11 noiembrie.
Sfântul Mare Mucenic Mina este cinstit pentru sfințenia și martiriul său, precum și pentru puterea sa de a-i ajuta și proteja pe cei care îi cer ajutorul în credință.
S-a născut în Egipt, in prima jumătate a secolului al III-lea și a rămas orfan de mic copil. A intrat în armata imperială, unde a primit un rang înalt, însă, creștin fiind, în vremea când împăratul Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, și văzând fărădelegile poporului care se închină idolilor, a părăsit armata și s-a retras în deșert, iar acolo s-a dedicat vieții ascetice și slujirii adevăratului Dumnezeu. În deșert l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, ca să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”. Sfântul Mare Mucenic Mina a împlinit cuvintele Sfântului Macarie și a părăsit deșertul pentru a ajunge în cel mai apropiat oraș, unde avea loc o sărbătoare în cinstea zeităților celor fără de suflet. Sfântul a mărturisit, în fața oamenilor că este creștin, zicând: „Eu sunt robul lui Iisus Hristos, Care împărățește în cer și pe pământ”. Văzând acestea, conducătorul cetății a poruncit să fie adus în fața lui, iar pentru că nu l-a putut îndupleca, în niciun chip, să aducă jertfă și să se închine idolilor, a poruncit să fie supus unor torturi groaznice, după care i s-a tăiat capul și sfântul său trup mucenicesc a fost aruncat într-un foc mare. Câteva secole mai târziu, pe locul unde i s-au descoperit sfintele moaște, în apropiere de Alexandria, în deșertul egiptean, împăratul de la Constantinopol a poruncit ridicarea nu doar a unei catedrale, ci a unui întreg oraș dedicat Sfântului Mare Mucenic Mina, după ce fiica împăratului, bolnavă de lepră, s-a vindecat în acel loc cunoscut pentru vindecările miraculoase. În prezent, moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina se află, spre închinare, în una dintre cele mai impresionante și faimoase mănăstiri ale Egiptului, situată la o distanță de 1 km față de complexul Sfântul Mina (Abu Mena).