Biserica Ortodoxă Română se constituie ca o comunitate eclezială ce împărtăşeşte credinţa întregii Biserici Ortodoxe, dar care participă la specificul naţional românesc (art.6 alin.2 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române). În acest context, misiunea Bisericii Ortodoxe Române este dată de comuniunea, unitatea dogmatică, liturgică și canonică cu Biserica Ortodoxă universală, din care face parte, alături de toate Bisericile Ortodoxe surori, și de identitatea cu națiunea română, pe care o reprezintă.
În calitate de instituţie divino-umană, ce asigură legătura omului cu divinitatea, Biserica își îndeplinește rolul său esențial în viața spirituală a credincioșilor și în mântuirea lor prin înfăptuirea misiunii sale liturgic-sacramentale, care cuprinde oficierea Sfintelor Taine și a Sfintelor Slujbe, administrarea și păstrarea obiectelor liturgice, slujirea pastorală, precum și îndrumarea și sprijinul spiritual în legătură cu rânduiala bisericii și alte aspecte ale vieții spirituale și morale.
Misiunea Bisericii în plan ascetico-mistic se referă la rolul acesteia de a-i conduce pe membrii săi spre cunoaşterea lui Dumnezeu şi spre un progres duhovnicesc continuu, prin predică și învățătură spirituală și morală, promovarea rugăciunii, a postului, milosteniei, umilinței și a altor practici ascetice, de folos credincioșilor pe calea spre mântuire, precum și prin promovarea Sfintei Tradiții, care include învățăturile și practicile spirituale ale Sfinților Părinți și ale marilor duhovnici ai Bisericii.
Biserica a fost dintru început atentă la grijile, temerile și problemele oamenilor, dorind să contribuie la rezolvarea lor, iar în acest context, îndeplinește o importantă misiune în plan social-comunitar, prin oferirea de diverse servicii sociale celor aflați în nevoie, promovarea valorilor tradiționale ale familiei și a practicii carității și milosteniei în rândul credincioșilor, susținerea drepturilor omului și a justiției sociale, precum și prin organizarea de activități comunitare și culturale, cu scopul de a întări legăturile dintre membrii comunității și pentru a promova tradițiile și valorile culturale românești.
Aflat multă vreme sub stăpânirea marilor imperii, poporul român și-a păstrat identitatea națională prin propria credință, iar Biserica, la rândul ei, s-a identificat cu națiunea română, îndeplinind ca misiune cultivarea sentimentelor patriotice și dezvoltarea conștiinței unității naționale. Biserica a fost un promotor al limbii române și al culturii naționale în timpul perioadelor de dominație străină sau de opresiune și a fost întotdeauna deschisă și receptivă față de tradițiile și obiceiurile locale ale poporului român, încurajându-i pe credincioși să își păstreze și să își sărbătorească moștenirea culturală și spirituală în cadrul bisericii. A avut, de asemenea, un rol semnificativ în lupta pentru independența și suveranitatea națională a poporului român, iar clerul și credincioșii au fost adesea în prima linie a mișcărilor de rezistență și au jucat un rol important în mobilizarea și unificarea națională.
Parohia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Mina a fost înființată în anul 2008, iar prin grija preoților și a enoriașilor s-a dezvoltat ca o comunitate unită și activă, implicată în viața cartierului și a orașului, cu multă dăruire, întru promovarea și întărirea dreptei credințe și a trăirii în rânduiala Bisericii Ortodoxe.
La nivelul Bisericii noastre este asigurată continuitatea oficierii Sfintelor Slujbe, în cadrul cărora se rostesc predici și cateheze cu subiecte relevante, care au menirea de a întări legătura credincioșilor cu Dumnezeu și cu comunitatea lor de credință. Credincioșii sunt încurajați să se spovedească și să se împărtășească regulat, pentru a-și curăța sufletele și a întări comuniunea lor cu Dumnezeu și cu ceilalți credincioși. Periodic, se organizează pelerinaje la locuri sfinte și mănăstiri, pentru a oferi credincioșilor oportunitatea de a se retrage din agitația vieții cotidiene și de a se apropia mai mult de Dumnezeu, prin rugăciune și meditație. S-au implementat o serie de programe de sprijin pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități, și alte servicii sociale de care au nevoie membrii vulnerabili ai comunității.
Se acordă o atenție deosebită programelor și activităților specifice, care să ajute copiii și tinerii întru întărirea credinței, îmbogățirea cunoașterii, dezvoltarea abilităților practice și construirea de relații sănătoase și valoroase în cadrul comunității, iar Atelierul de pictură, Atelierul de muzică, Biblioteca din biserică și Taberele pentru copii sunt doar câteva exemple de asemenea proiecte.
Pentru consolidarea legăturilor dintre membrii comunității și pentru a promova tradițiile și valorile culturale românești, pe parcursul anului sunt organizate festivaluri, concerte, expoziții, conferințe, lansări și târguri de carte și alte evenimente culturale și sociale. Evenimentele anuale, “Hai să facem Ziua Bună” și “Sărbătoarea portului popular” au ajuns la cea de-a III-a, respectiv cea de-a V-a ediție, iar târgurile de Rusalii și de Crăciun au intrat deja în tradiția Parohiei.
Conștienți fiind de misiunea Bisericii în planul promovării culturii și identității naționale, precum și a conservării și transmiterii moștenirii culturale și spirituale a poporului român, ne-am angajat să avem o prezență activă în organizarea de evenimente culturale, sprijinirea artelor și literaturii românești, păstrarea tradițiilor și folclorului, promovarea patrimoniului cultural național, dezvoltarea de parteneriate și colaborări cu muzee, biblioteci și teatre, pentru a sprijini proiecte și inițiative culturale comune, și nu în ultimul rând, în susținerea turismului cultural-religios în România, evidențiind valoarea și frumusețea lăcașurilor de cult, a monumentelor istorice și a altor atracții culturale și spirituale din țară.